måndag 10 februari 2014

Tacksam maträtt

Lax är en av mina absoluta favoriter i matväg. Det är – förutom att vara sagolikt gott – fantastiskt näringsmässigt. Gott om protein, mycket nyttigt fett (bl a Omega 3) och ett av de livsmedel som innehåller mest D-vitamin. Särskilt så här års, när vi har få soltimmar, är intaget av D-vitamin extra viktigt. Ytterligare en faktor som gör laxen klockren är att tillagningen är väldigt enkel tack vare fiskens utsökta egensmak. Under förutsättning att man inte tillagar den för länge kan man egentligen inte misslyckasJ!

För att få fram basilikasmaken ytterligare är det en god idé att smula ned den i handen först

Kryddad med salt, peppar och basilika - redo för ugnen. Lax är så gott som det är att det inte behövs mer kryddning än så! 

Efter 20-25 min på 150 grader i ugnen bör det vara klart. Var noggrann med att inte köra i ugnen för länge, då blir firren torr och tråkig...

Dags att hugga in. Till laxen blev det gårdagens kok av potatis, morötter och broccoli, som piffades upp i stekpannan, och den turkiska yoghurten som är ett säkert kort oavsett maträtt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar