Om mig

Kort information
Namn: Marcus Streijffert
Ålder: 28 år
Längd: 176 cm
Vikt: 74 kg
Född: Falun
Bor: Falun
Klubbar: Team Ormsalva
Sysselsättning: Studerar andra året på Högskolan Dalarnas idrottstränarprogram med inriktning prestation. Erbjuder coachning, föreläsningar och är författare till boken "Utbrändheten - och vägen tillbaka som människa och idrottare"
Idrottsbakgrund: fotboll, innebandy, golf och styrketräning

Idrott har alltid legat mig varmt om hjärtat. Under hela uppväxten - från 6-årsåldern till de sena tonåren - spelade jag fotboll. Innan jag, till följd av en fotskada, lade fotbollsskorna på hyllan blev det ett tiotal matcher för Korsnäs IF i division 3. Det blev även en del innebandy och golf som barn och ungdom.

När fotbollsspelandet avslutades ägnade jag mer tid åt styrketräning, ett intresse som jag fick upp under gymnasietiden. I Borlänge Atletklubbs gym fanns det ett par herrar med löparbakgrund som först sålde in att genomföra Lidingöloppet och sedermera En Svensk Klassiker (Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet). Klassikern innebar dedikerad träning, tuffa lopp och kanske framförallt att jag blev förälskad i landsvägscykling i samband med Vätternrundan 2010.

Efter Vätternrundan bestämde jag mig för att satsa mer på cyklingen, först som ambitiös motionär och från och med 2012 som tävlingscyklist. De första säsongerna uppnåddes inga nämnvärda resultat, utan det handlade mest om att utveckla teknik och lära sig "spelet". Efterhand fick jag utdelning för mitt idoga hojande och blev under 2014 topp tio i elitklass och körde Vätternrundan på 6.59. Dock överskuggades säsongen 2014 av en djup svacka, att jag efter en tids orkeslöshet konstaterades vara utbränd. Överträning i kombination med heltidsstudier till ekonom vid Uppsala Universitet blev för mycket för kropp och knopp. Tävlingsidrottande var bara att glömma - det var svårt nog att ta sig upp ur sängen under denna period.

Har återfunnit glädjen för att cykla igen, oavsett om det gäller att ställa sig på startlinjen eller fikacykla i goda vänners lag. Årets höjdpunkt som tävlingscyklist var vinterns ban-SM då jag tog brons i disciplinerna eliminering, tidslopp och förföljelse. Nyckeln har varit att träna mindre (men smartare), balansera idrottandet med det övriga livspusslet och ha forne proffscyklisten Marcus Ljungqvist som bollplank för träningsplaneringen.

Tiden som utbränd har format mig mycket som människa, både hur jag ser på livet i stort och träning, och nu med lite distans till sjukdomen kan jag känna tacksamhet för insikterna som jag har fått med mig. Det bidrog starkt till att jag valde att satsa om civilt och äntligen följa mitt hjärta, att studera till idrottstränare. Beslutet att sadla om har jag inte ångrat en sekund!


Idrottsmeriter

Cykel:
3 st SM-medaljer på bana (2016)
4:a 4 km förföljelse (tandempilot) paracykel-VM (2017)
1:a velodromomnium (2017)9:a Arlanda Test Track (2014)
6.59 Vätternrundan (2014)

Övrigt:
5:a Ludvika halvmarathon på tiden 1.24 (2016)
En Svensk Klassiker (2010)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar