måndag 19 juni 2017

Efter ett stort mål

I helgen gick Vätternrundan av stapeln och nu under veckan arrangeras landsvägs-SM i Burseryd. Många cyklister har något av dessa lopp som ett stort mål – med allt vad det innebär i form av träning och fokus. Hur bör man agera efter loppet för att få knopp och knopp med på noterna igen?

Även i kalla Sverige är faktiskt cykelsäsongen ganska lång. Tävlingsmässigt drar det igång i april på hemmaplan och pågår till mitten av september. Dessutom är det vanligt att dra iväg till varmare breddgrader i feb-mars på träningsläger enligt melodin cykla, äta, sova – upprepa. Det förekommer även att landsvägscyklister cashar in ännu fler starter via bana eller cyklocross, vilket förlänger säsonger ytterligare. Med andra ord kan det bli en lång period av intensiva race och mental fokusering.

Som velodrom- och landsvägscyklist blir säsongen lång

Om vi antar att du inleder landsvägssäsongen på riktigt i mars med ett härligt Mallorcaläger, drar på med många race under våren och sommaren samt ämnar att hålla igång cykelformen hela vägen in i november med cyklocross, finns det flera utmaningar längs vägen:

1)    Kroppen ska hålla. Det kan uppstå överbelastningsskador, sjukdom och krascher längs vägen.

2)    Knoppen ska hålla. Att vara motiverad på cykling i april är en sak – att ha den gnistan kvar framåt höstkanten är en annan femma. Du kan ha finfina testvärden och vara omtalad som ett wattmonster, men om inte glädjen och suget finns där på startlinjen kommer det ändå inte fungera.

Är det så att din plan är att ta hela säsongen i ett svep – utan något break längs vägen – vågar jag sätta pengar på att det kommer gå åt pipan i långa loppet. Om det inte är ömmande knän som säger ifrån så är det motivationen som tryter förr eller senare. Att ladda upp inför race kräver både en fysisk och mental insats. Det är dels hårda träningspass som ska genomföras och dels hela känslospektrumet i form av glädje, nervositet och besvikelse.

Mitt råd för att få en lång säsong att fungera är att dela upp året i ett par block där varje period har ett primärt huvudmål. Efter att ett block är avslutat är det lämpligt att ställa undan cykeln några dagar, låta kroppen återhämta sig och fokusera på andra saker i livet för att ladda på de mentala batterierna. I och med att jag själv tävlar både på landsväg och velodrom – med en tävlingssäsong som började redan i januari – är det A och O att dela upp säsongen. För mig har det blivit tre perioder enligt följande:

·      Velodromsäsong jan-mars (huvudmål paracykel-VM)
·      Tidig LVG-säsong apr-juni (huvudmål landsvägs-SM)
·      Sen LVG-säsong juli-sept (huvudmål ännu oklart)

Efter velodromsäsongen bar det av till England på en förlängd weekend. Fotboll, trevligt umgänge och någon god öl - oerhört välgörande! 


För er som hade Vätternrundan som huvudmål är mitt råd att ta det lugnt den här veckan. 30 mil fodrar sin återhämtning för att få kroppen tillbaka på banan igen och det kan ta ytterligare tid att få tillbaka motivationen efter ett sådant kraftprov. När påkarna börjar kännas okej kan du smyga igång träningen – det kan vara alltifrån en lätt löprunda till att cykla favoritrundan med tillhörande glasspaus. Håll de första passen spontana, det förtjänar du efter allt slit inför och under huvudmålet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar