fredag 23 februari 2018

Insatser som ger självförtroende

Tänk vad tiden rullar på fort. Under hela vintern har jag tänkt att det är långt kvar till paracykel-VM i Rio, men nu när jag kollar i kalendern och ser över träningsplanen inser jag att det är ganska nära. Mindre än månaden kvar och nu växlar träningen över mer mot anaeroba förmågor/fart (hej mjölksyra!).

Ju längre man håller på med idrott, desto mer inser man betydelsen av erfarenhet. Det är inte bara rutin från själva tävlingssituationen, utan det handlar minst lika mycket om att lära sig att få till förberedelserna och komma till startlinjen med en form som är så nära maxkapaciteten som möjligt. För varje mästerskapsuppladdning lär man sig något nytt om hur träningen kan läggas upp och hur förhållandet mellan belastning och vila bör se ut.

Från förra årets VM i Los Angeles

Nu inför Rio de Janeiro känner jag mig trygg med uppladdningen. Det finns ingen stress kring att ”träna ikapp” (det är aldrig smart att träna ikapp), utan vintern har innehållit kontinuitet träningsmässigt och jag följer min plan fram till VM. Likaså känns det som att min partner Jörgen Gustafsson är på uppgång. I december fick vi i paracykellandslaget möjlighet att göra fystester på LIVI (sprint, tröskel och Vo2max) och utifrån de värdena har vi bollat fram ett upplägg för ”Baba”. I veckorna tränar vi på egen hand och varannan helg blir det gemensam träning på velodromen i Falun. För helgens träning ihop ser planen ut enligt följande:

Fre kväll: ett par trösklar + lugn cykling
Lör morgon: starter (trycka på ½ varv)
Lör em/kväll: några intervaller á 2 km all-out
Sön morgon: starter (trycka på ½ varv)

För grenar med stillastående start är det A och O att nöta mycket starter. Särskilt på en tandemhoj med en så hög totalvikt krävs det både teknik och pure power för att få fart på ekipaget… Nu när vi är inne på sista träningsmånaden är dragen på 2 km ett nyckelinslag inför vårt tävlande på 4 km. Att korta ned från 4 km till 2 km innebär att det är hårdare satsning från början, det blir anaerobt i större utsträckning och vi får träna på överfart inför vår ordinarie distans. Om det inte hade varit för tävlandet så hade jag aldrig utsatt mig för dessa intervaller! Mjölksyran kommer som en käftsmäll tidigt och sedan är det ”bara” att försöka härda ut. Jag tycker faktiskt att dessa intervaller är tuffare än att genomföra 4 km-race just eftersom det börjar brinna i påkarna så tidigt. På 4 km får man disponera mer konservativt och då är det främst på sista 1/3 av loppet som man får gräva djupt. Hur som helst är det väldigt effektiva intervaller. Vi fick god formutdelning till Paracycling International med träning som bland annat innehöll dessa intervaller – och jag är övertygad om att de hjälper oss inför VM också.

Trots att Jörgen oturligt blev krasslig inför Manchester satte vi PB på båda sträckorna där, det känns positivt att ha i bagaget nu

Att få jobbet gjort, särskilt de mer grisiga passen, är lättare när man har gått igenom träningsuppladdningen innan. Jag vet att morgondagens 2 kilometare kommer vara stenhårda, men jag vet också att vi fixar det. Framförallt vet jag att jag har träffat formen till mina prioriterade tävlingar under vintern. I samband med Paracycling International i Manchester, velodromsäsongens första mål, blev det PB på såväl tandem som singelcykel på sträckorna 1 km och 4 km. På ban-SM för en månad sedan blev det nytt pers på 4 km förföljelse samt tre medaljer totalt. Däremellan har det också blivit några mindre lyckade race och givetvis har jag en del pass med risiga ben, men då har inte heller målet varit att vara i toppenslag. Precis som att det är gött att vara i form är det viktigt att acceptera perioder där man är lite off fysiskt och mentalt för att längre fram ha ork att inleda formbyggande träning.


Det blev PB och brons på 4 km förföljelse på ban-SM. Kul att träningen har gett snabbare tider både på singelhoj och tandem


När mjölksyran slår till på intervallerna de kommande veckorna kommer jag tänka på lyckade race tidigare under säsongen – det skänker positiva målbilder och självförtroende!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar