måndag 25 december 2017

Julens periodisering

God fortsättning allihopa! Hoppas att ni har en mysig jul ihop med nära och kära. Här äts det inte bara skinka och dricks julalé, utan det blir även en del träning under dagarna. Efter att innan jul ha avverkat ett mängdblock är det nu Vo2max-tema som gäller. Passar bra att fokusera på korta och hårda pass för att få mycket tid över till familjeumgänge och slalom.

Hade riktigt tur med vädret på mina distansdagar! Detta är från första passet
Tredje distanspasset, i krokarna av Husby utanför Hedemora

När det kommer till träningslära och träningsplanering är periodisering ett återkommande begrepp. Vad som är en optimal periodisering finns det olika teorier om, men att man över året bör variera parametrar såsom volym, intensitet och specificitet råder det nog ingen tvekan om. Att hela tiden träna likadant leder sannolikt till stagnering och motivationsbrist i långa loppet… Ett sätt att periodisera är blockperiodisering, att i kortare block fokusera på en specifik förmåga. Nedan följer forskning som visar att det är effektivt att varva Vo2maxträning med distansblock:Att jag växlar mellan distans (zon 2) och Vo2max (zon 5) är en kombination av att det finns goda forskningsbelägg för att det är ett effektivt sätt att periodisera samt att det passar bäst med jul- och nyårsplanerna. När sista skoluppgiften var inlämnad passade jag på att få in tre längre pass á 4-4,5 tim medan jag fortfarande var kvar i Falun och nu när jag är med familjen vill jag inte vara ute hela dagarna på vinterhojen. Med pass som bara tar 60 min och som utförs hemma på testcykeln blir det tider över till slalom i Romme Alpin och umgänge. Tycker dessutom att 40/20-sek-blocken – för att vara testcykelträning – funkar bra mentalt. Klart som korvspad att det gör ont i påkarna att ligga på 120-130% av FTP, men det händer någonting hela tiden och varje delmål blir att klara nästa 40 sekunders. Långa tröskelintervaller, däremot, är jag ingen större fantast av… Efter Vo2maxblocket (4 dagar) blir det ett par lugna dagar för att återhämta kroppen riktigt. Sedan är tanken att komma igång med velodrom igen för att få in den vanan inför ban-SM i slutet av januari. 

Tränings- och relaxrummet hemma. Just efter ett svettigt Vo2maxpass har jag inget sug efter att basta, men efter vinterdistans sitter det inte alls fel med bastu eller bubbelpool! 

För Vo2max är det 3*10 min med 40/20 sek som gäller nu. Vilar alltid minst 5 min mellan blocken och ibland uppåt 10 min för att orka nästa block på likvärdig effekt. 

Igår fick jag dock min Vo2max-träning genom att vara med på Juljoggen i Borlänge. Fantastiskt initiativ av Roberto Vacchi, Anki Kjellberg och Daniel Tynell att för tredje året i rad ordna detta välgörenhetslopp där pengarna i år går till Rädda Barnen. Senaste siffran jag hörde var att insamlingen var uppe i 85 000 kr 

Gick över förväntan att springa. Trodde inte jag skulle palla med sub 4 min-tempo i och med att jag inte sprungit nåt alls under året, men med envishet och okej grundkondition går det att springa hyfsat på kortare distanser. Om det hade varit över milen hade dock de ovana löparvaderna checkat ut big time! 

Eftersom jag inte har några distanspass att fika på nu får det bli fika i slalombacken istället

I farten med min absoluta favoritkille, lillebror Carl på 6 år
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar