onsdag 8 augusti 2018

Cykeltest: MTB vs damtralla på landsväg

Här kommer cykeltestet som säkert alla har väntat med spänning på, nämligen hur en damtralla står sig mot en heldämpad MTB vid gruppcykling på landsväg. Just att utföra testet på landsväg är inte det vanliga användningsområdet för dessa cykeltyper, men eftersom undertecknad dör av tristess av att köra damtralla som pendlare och sannolikt skulle dö av skrotning vid MTB-körning på XCO-bana, fick testet utföras på landsväg. 


Testet inleds med lite allmän information om de båda cyklarna och ett varsitt filmklipp på hur cyklarna och dess förare beter sig in action. Sedan görs en jämförelse på högst anekdotiska grunder och avslutningsvis koras en vinnare. 

MTB
Modell: Specialized Epic 29"
Vikt: gissningsvis 10-12 kg (?)
Dämpning: heldämpad 
Tidigare användningsområde: Jims leksak när det kommer till cykling bland stök och bök

Från sjätte etappen mellan Falun-Västerås, 170 km. Ligger i spets och mejslar för att - likt Julien Vermote - hålla ihop klungan och bädda för gruppens Mark Cavendish, Roger Forsblom, på det kullerstensbelagda upploppet inne i Västerås. Film: Jim Malmström

Damtralla
Modell: Crescent någonting
Vikt: oklart eftersom det skulle krävas en lyftkran för att få upp den på en våg
Dämpning: ingen dämpning - om inte ramens flexighet bidrag till ökad dämpning
Tidigare användningsområde: Transportera Frida till jobbet - ivrigt påhejad av dottern som åker med bak på pakethållaren

Inför avslutningen mellan Uppsala-Stockholm testas dagens ekipage, damtrallan. Jobbar på aeropositionen, vilket är svårt eftersom armbågarna lätt åker ut likt Chris Froome. Att armbågarna åker ut är ett större problem än för nämnde Froome eftersom undertecknad har discogymmat mer i ungdomen, vilket gör att många watt går till spillo kring biceps och triceps. Likaså nöts det in hur cykeln kan skjutas fram vid en tajt spurt och här har pakethållaren fördelen att man kan sätta sig på den om man verkligen ska trycka fram hojen vid mållinjen.  Film: Christoffer Vällfors

Jämförelse

Aerodynamik: 
"aero is everything" brukar det heta och således är detta en given kategori för jämförelsen. En storlek L på ramen och bredare styre bidrar till stort vindfång på MTB:n. Dessutom finns möjligheten på damtrallan att montera små kuddar framme på fikakorgen och således kunna lägga sig i en ruskigt snabb aeroposition. 1-0 till damtrallan

Fartegenskaper:
Cyklarna har olika styrkor när det kommer till fart. Damtrallans tyngsta växel var tyngre än "dyngen" på MTB:n som var 36-11-utväxling, vilket gjorde att det inte fodrades symaskinskadens när det gick fort i klungan. Å andra sidan var den klart styvare MTB:n följsammare genom snabba kurvor medan den flexiga damtrallan slingrade sig som en orm genom fartfyllda och tekniska partier. Jämförelsen blir inte heller helt rättvis eftersom MTB:n kördes som mest i 62 km/h (hej kadens) medan damtrallan fick nöja sig med 52 km/h på den platta avslutningsetappen. Summa summarum slutar denna kategori oavgjort och ingen poäng delas ut. 

Psykningsfaktor:
"Om du fixar snabbgruppen på damtrallan kan jag lika gärna sluta med cykling" och många blickar från omgivningen gör att damtrallan tar en knock out-seger när det kommer till att psyka sitt cykelsällskap. 2-0 till damtrallan. 

Fikaegenskaper:
En damtralla körs vanligen i stadsmiljö medan MTB:n hör hemma i skogen, alltså huserar damtrallan i klart mer fikatäta miljöer. Dessutom har damtrallan det finurliga stödet - perfekt att kunna ställa hojen vart man vill när man är framme vid fiket! Sist men inte minst är damtrallan utrustad med en rymlig fikakorg för massa kolhydrathaltiga godsaker såsom bullar, baguetter och saft. Given seger även här för damtrallan, som nu är uppe i 3-0 mot MTB:n. 

Undvika-junisrand-faktor:
Vid gruppcykling handlar det mer om att vara stilig och proper än att vara snabb. Att få en "junisrand" (läs kedjeolja på vaden) är big NO-NO. När Crescent utvecklade sin damtralla tog de hänsyn till att förebygga juniränder genom att ha metallskydd utanför kedjan medan MTB:n har kedjan mer exponerad för nybörjarmisstag. 4-0 till damtrallan.

Välgörenhetsfaktor:
Att cykla på MTB respektive damtralla var inte bara galna påfund från min sida, utan det handlade i grund och botten om att skapa roliga utmaningar för att samla in pengar till Barncancerfonden. Även om många sade till mig inför starterna att det var en övermäktig uppgift var mitt trampande på hojarna ingen kamp alls i sammanhanget. Under resans gång har vi genom ungdomar och föräldrarna fått lyssna på hur cancer vänder upp och ned på hela tillvaron för familjer. Jag älskar att cykla och att med trevligt sällskap ta sig igenom etapper på 17 respektive 10 mil - vad fan är det i jämförelse med en sjukdomsdiagnos?? Det är verkligen ingenting! Jag är privilegierad som har hälsan i behåll att kunna och orka utöva min hobby. 

Eftersom damtralle-utmaningen i skrivande stund inbringat drygt 13 tusen medan MTB:n gav 3,5 tusen koras damtrallan till vinnare med utklassningssiffrorna 5-0. Tack till Jim Malmström och Frida Hasslung Wikström som genom utlåning av sina cyklar möjliggjorde dessa utmaningar och insamling till Barncancerfondens viktiga arbete. 

Än är det inte för sent att skänka pengar till insamlingen, klicka här för att gå vidare till insamlingen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar