torsdag 16 januari 2014

Värsta backen någonsin

Ute på rundorna har det talats en del om den ökända ”väggen” och hemifrån har jag tipsats om att hoja väg 606 mot Ayacata. Vad innebär det egentligen att köra denna helvetesstigning? Enda sättet att ta reda på det är att ta sig an den – och det var precis det jag och Staffan gjorde idag. Efteråt var det ganska enkelt att utnämna den till den värsta backen jag någonsin upplevt och det krävs en osedvanligt fet muta för att jag ska cykla den igen!

Konsten att matcha ihop klädsel med hojen. Enda avstickarna i färg är det röda i hjälmen och det blå på dojorna. 

Monsterbrant
Redan innan ”väggen” hade vi fått stifta bekantskap med en del stigningar. Hade väl skrapat ihop strax över 1800 höjdmeter, klart mer än man får ihop på ett sextimmarspass hemma. Dock gick väl de klättringarna an utan några jätteproblem. Dagens stora fråga var om vi skulle besegra den kanske tuffaste backen på Gran Canaria.

Avtaget till helvetet...

Det enda positiva med ”väggen” är att den ”bara” är 9,75 km, vilket i sig känns som en evighet längs vägen. Till det negativa kan det läggas att den bjussar på omkring 1000 höjdmeter så med andra ord är snittlutningen kring 11%. Aningen brantare än slottsbacken i Uppsala, fast 25 gånger längre då. Dock är det knappast 11% lutning konstant. Nejnej, som brantast var det uppåt 26-27%, här snackar vi riktiga brytpartier! När det är så brant är det knappt cykling längre. Det är inte heller styrketräning. Det är bara galenskap, enligt mig! Lättaste växeln i – såklart – för att stående gunga från sida till sida för att desperat försöka få runt tramporna. All kroppsvikt och kraft läggs på pedalerna för att man ska komma någon vart. När man emellanåt kollar ned på displayen står det 5-7 knyck. Oj, här går det fort – NOT! Vägen var katastrofalt dålig, det var snarare grus- än asfaltväg, och vissa partier var dessutom leriga. När det var som brantast hände det att bakdäcket bara slirade runt när man stod upp så då var det bara ned i sadeln och trampa, något som egentligen var alldeles för tungt. Smärtan fanns överallt, särskilt i benen och ryggen. När man trodde sig vara uppe var det fortfarande LÅNGT kvar. Har jag inget positivt att komma med då? Ja, det skulle väl vara när jag hojade förbi en farm på slutet och blev påhejad av spanjorerna. De tyckte väl att jag såg så eländig ut när jag bröt mig uppför backen med Voeckler-grimaser att de ropade saker i stil med ”Venga Venga”, ”Alé Amigo” och så tutade de för att jag skulle kämpa på. Annars har jag faktiskt inget positivt att säga, det var ett rent h-vete och jag tyckte inte alls det var skoj att bryta på hojen i en timme så där. Som jag ser det krävs det följande för att besegra ”väggen”:

1.      Man bör vara en skapligt stark cyklist
2.      Det är en klar fördel att vara lätt i kroppen
3.      Ha så lätta växlarna som möjligt, gärna 11-28-kassett och compact-vevparti
4.      Man ska vara knäpp.

Knäpp är jag i alla fall, annars hade jag aldrig utsatt mig för denna tortyrbackeJ!

Långt uppe, men ändå med rätt många höjdmeter kvar. Tror det var härikring som en aggressiv hund gjorde att jag nästan sket på mig. Den skällde som tusan och innan jag såg att den var kopplad hade jag redig panik. Hade verkligen inte kunnat hoja ifrån den här!  

Äntligen uppe. Mot FIKET!!!

Väl i Ayacata - trötta, hungriga och frusna - bestämde vi oss för att tagga ned lite på våra storslagna klättrarplaner för dagen. Det största problemet var nog att vi frös så jäkla mycket och att då klättra ytterligare 600 meter upp till högsta toppen kändes som en mindre lyckad idé. Istället fick det bli fika och sedan hoja ned till Maspalomas igen. Återigen ett pass på 5,5h, klart tuffare än gårdagens körning. Imorgon tänkte jag åter försöka satsa på plattare cykling och min förhoppning är att få ihop 6h som innehåller max 2000 höjdmeter. Med tanke på terrängen här kan det bli svårt att lyckas med det…

Fikapuas i Ayacata. Vi råkade beställa två stora baguetter och med Staffans glutenintolerans så fick jag "offra" mig på båda mackorna. Serrano, mozzarella och tomat - sagolikt gott och välbehövligt! 

Passet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar