Nu
när jag åter bor i Uppsala och står för matlagningen på egen hand kommer det
bjudas på fler mattips här på bloggen. Matlagning är något jag brinner för. En
av mina grundläggande filosofier kring kosten är att laga allt från grunden,
vilket är skoj när man har tid och intresse för att dona i köket. Som jag ser
det finns det många fördelar med att dissa hel- och halvfabrikat och t ex göra
egna biffar istället:
-
Det
är skoj att laga matJ!
-
Du
vet vad du får i dig.
-
Bättre
näringsinnehåll.
-
Du
kan skräddarsy innehållet precis utifrån egna preferenser.
-
Om
jag ska äta en biff vill jag att den ska bestå av kött – inte soja eller annat
billigt trams som tillsätts.
-
Du
slipper hel- och halvfabrikat som i allmänhet innehåller för mycket salt.
Jag
tror att en av grundbultarna i en hälsosam kosthållning är att välja livsmedel
som är så lite processerade som möjligt, oavsett om din diet råkar heta LCHF,
GI eller tallriksmodellen. Att laga maten från grunden ger dig goda
förutsättningar att få i dig all energi och näring som din kropp behöver för
att fungera optimalt. Något jag också är mån om är att välja svenska livsmedel
och – om prisskillnaden är rimlig – ekologiska produkter.
Ikväll
blev det just biffar, som fylldes med fetaost och röd lök samt smaksattes med
vitlök och örtsalt. Laddningen bestod av drygt 1,8 kg färs, vilket är ett
skapligt storkok. Nog för att jag är ett matmonster, men 1,8 kg kött är mer än
en portion för migJ!
Jag
är ett stort fan av storkok. Någon portion får bli till morgondagen och resten
åker in i frysen. Det är bekvämt att göra några extra portioner när man ändå är
igång med matlagning. Det är perfekt att bara behöva mikra maten efter ett
krävande träningspass. När jag kommer hem efter 5h vinterdistans – bonkad,
vimmelkantig och frusen – är jag inte superpepp på att dra ihop en ambitiös
maträtt. Nej, då är det förnämligt att först trycka lite snabba kolisar och
protte, stretcha, ta sig en varm dusch och därefter kunna avnjuta en god måltidJ!
Färsen har blandats ihop med 4 ägg, ströbröd och en skvätt mjölk. Nästa steg är att dra i röd lök, fetaost och vitlök.
Knåda ihop det till lagom stora biffar. Tycker att det ger en husmorskänsla att göra egna biffar!
En sväng i stekpannan för att ge en god och fin stekyta
Färdigstekta och redo för ugnen
15-20 minuter i ugnen på 200 grader
Klart för servering. Till detta blev det potatis, morötter, broccoli, provensalsk salladsmix och - tänka sig- ett par klickar turkisk yoghurt
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar