onsdag 19 oktober 2016

Olika typer av mål

Som idrottare kan det vara en god idé att arbeta med mål på olika plan. Målen anger riktning för träningen och brukar kunna ge en motivationsboost. Nedan ska jag gå igenom de vanligaste typerna av mål, nämligen resultatmål, prestationsmål och processmål.Resultatmål
Precis som namnet anger handlar denna typ av mål om att sikta in sig på ett visst resultat, vanligtvis att nå en önskad placering på tävling. Som motionär kan det även vara att köra ett motionslopp på en viss tid.

Huruvida resultatmål är gynnsamt beror en del på ens egen personlighet; ger det extra motivation att gå för topp 10 på nästa race eller skapar det snarare onödig press? Det knepiga med dessa mål är att man själv inte kan påverka utfallet helt. Om du blir indragen i en krasch spelar det ingen roll att du är i ditt livs form och tiden runt Vättern kan ha sinkats av regn och jobbiga kantvindar.

Prestationsmål
Det finns massvis med sätt att mäta prestationsförmågan och därför är det lätt att sätta prestationsmål. Typiska exempel på prestationsmål är att klara av en viss vikt i gymmet, höja sin mjölksyratröskel (FTP) med X antal watt eller köra en given runda en minut snabbare än förra årets PB.

Precis som med andra typer av mål är det A och O att prestationsmålen är realistiska. Om du i dagsläget maxar 60 kg i djupa knäböj är det inte särskilt troligt att 150 kg kommer under vintern… Å andra sidan ska målet vara så pass utmanande att det faktiskt inspirerar att träna bra och smart.

Processmål
När du har dina prestationsmål och eventuella resultatmål på plats bör du ta dig en funderare på hur du ska uppnå dessa mål. Att bestämma sig för processmål är att sätta upp ramar för förberedelserna, exempelvis att ta sikte på ett distanspass i veckan och daglig rehabträning.

Du vet själv hur mycket tid för träning som vardag och livspussel medger, men som lekman kan det vara svårt att veta vilka förberedelser och träningsmetoder som krävs för att uppnå olika resultat- och prestationsmål. Här kan det vara bra att ha en tränare eller annan erfaren idrottare att bolla med.

Koppla ihop måltyperna
Dessa tre nivåer av mål får gärna hänga ihop med varandra, dvs. att prestations- och processmålen syftar till att ta dig till ditt övergripande resultatmål. Att sätta processmål är att ange metoder för att uppnå prestationsmål, en prestationsförmåga som ger dig förutsättningar att nå hela vägen fram till resultatmålet. Här följer exempel på mål som är sammankopplade:

Resultatmål                                    
Sub9 på Vätternrundan                  
Vinna en klungspurt                       
Topp 10 på Sunnes backprolog      

Prestationsmål
Snitta 35 km/h i 4 tim
Peaka 1400W
Höja Vo2max till 70 ml/kg/min

Processmål
1 st distanspass/vecka
Benstyrka 2 ggr/vecka
”Fyror” 1 gång/vecka

Sist, men inte minst, gör du klokt i att ha mål både på lång och kort sikt. Lycka till med den fortsatta träningen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar