onsdag 21 september 2016

Periodisera vardagen

Att idrotta på skaplig nivå är härligt och kul på många sätt, men det är också något som slukar mycket energi. För att få ut max av träningen och inte utsätta kropp och knopp för för stor ansträning är det A och O att hitta balansen mellan hårda träningspass och vardagens övriga åtaganden.

Hur kan det komma sig att det går galant att klämma av en 30-timmarsvecka på Mallis medan det är i det närmaste omöjligt att få till en liknande mängdperiod på hemmaplan? Även om man tar ledigt från skola/jobb är det mastigt värre att skrapa ihop så många cykeltimmar i Sverige. Skillnaden ligger i att på läger behöver man endast tänka på tre saker; träna, äta och sova (repeat). Du kan lägga all energi på att trampa, trampa och åter trampa. På morgonen står frukostbuffén uppdukad, medan ni cyklar städas rummet och middagen består av alltifrån fräscha sallader till delikat pannacotta. Det enda praktiska att fixa är i stort sett att köpa nån vattendunk och tilltugg ibland. Hemma, däremot, är det matlagning, städning och allt annat som hör ett hushåll till.

Om man har ambitionen att träna hårt och/eller mycket är det viktigt att förenkla vardagen i övrigt för att de totala energiutgifterna ska bli lagom stora. Särskilt som student finns det goda möjligheter att synka ihop träning och studier. Jag försöker ta till vara vilodagar och lugna träningsdagar till att plugga så bra som möjligt - då kan jag med gott samvete skippa studier när det vankas 4-5 timmar i sadeln. Att efter ett långpass komma hem till en färdig matlåda, inte ha någon press på sig att behöva plugga och inte ha något annat som jäktar - det är livskvalité det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar