onsdag 9 augusti 2017

Bästa känslan

Cykling handlar inte bara om vinster och watt. Nej, den absolut bästa känslan är att få ordning på kroppen efter skadeproblem. Med hel kropp och smart träning brukar resultat och prestationer komma på köpet.

Jämfört med förra säsongen har jag varit förskonad från skador. Då hanns det nämligen med en sabbad axel, nyckelbensbrott och däremellan krasch med en grävling (!!). Det var en skitsäsong – helt enkelt. Men det är så det kan vara att ägna sig åt tävlingsidrott. Efter att ha tävlat i olika former i drygt 20 år, först som fotbollsspelare och i vuxen ålder inom landsvägs- och velodromcykling, har jag fått testa på en hel del olika skador. Det var faktiskt en segdragen fotskada som tvingade mig att lägga ned fotbollen som 19-åring.

I juli gjorde sig tyvärr den gamla fotskadan påmind, så pass att det kändes av även när jag cyklade.  Märkte att det framförallt gjorde ont i samband med lågkadensträning (läs styrkeintervaller). Var bara att ta ett steg tillbaka, revidera cykelupplägget och återuppta balans- och rörlighetsträning för att stärka upp foten.

Ännu viktigare än fina basövningar såsom knäböj och marklyft är att sköta rehab/prehab för fot respektive axel. Om inte denna träning fungerar blir det ändå inga watt på hojen...

Den senaste tidens träning tycks ha gett önskat resultat. Var helt smärtfri förra veckan, har kommit närmare 50/50% i effekt mellan båda benen och kunnat genomföra cyklingen med bättre kvalité och glädje. Att få känna sig hel igen efter skada är bästa känslan!


Att uteslutande fokusera på resultat/prestation kan ha sina baksidor. Dels kan det skapa press och prestationsångest och dels riskerar det att ett skadeförebyggande och långsiktigt tänk hamnar i skymundan. Så se till att ta hand om kroppen och ha kul längs vägen när du hojar – då kommer också resultaten efterhand.

Den skadeförebyggande träningen har gett bättre fart på hojen också. Det har blivit seger på tre av de fem senaste träningstävlingarna i Borlänge och traditionsenligt har det firats med en god öl efteråt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar